SAHTE BELGE YAPILIŞ YÖNTEMLERİ
Sahte Belge Yapılış Yöntemleri :
- Günümüzde ticari alanda sahte senet çek ve diğer belgelerin yapılış yöntemleri ve çeşitleri
- Sahtecilik eylemlerinde ağırlıklı olarak taklit imza atma yerine daha hızlı bir yöntem olan evvelce atılmış imzaların transfer yöntemi ile yada boşa – açığa atılmış belgelerin üzeri doldurulmak üzere düzenlenen belgeler yargıda en fazla karşılaşılan olaylardır.
- Bunlar özellikle hile ile ve kargo gönderi sırasında atılan imzalardır. Bu tür eylemlerin ispatı oldukça güç olup davacı ve davalı vekillerince davanın doğru açılması kaçınılmazdır. Bazı sahtecilik yöntemleri aşağıda gösterilmiştir.
Sahte imzaların yapılış yöntem ve şekillerine göre
a) Üstten kopya metodu
b) Bakarak kopya metodu
c) Serbest (bağımsız) taklit metodu
d) İmza, yazı transferi metodu
e) İnkar kastıyla atılan imza türü metodu
f) Hile ve desise ile yapılan karmaşık tür (imza yazı transferi)
g) Pencere senet sahteciliği (kargo teslimatında atılan imza)
- Dr. Şahin İPLİKÇİ
- Adli Bilimler Uzmanı
- Grafoloji ve Sahtecilik Uzmanı
Belgede Sahtecilik Suçları (Ortak Özellikleri)
(5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 204. ile 212. Md.)
Aldatıcılık gücü (İğfal Kabiliyeti)
- Sahtecilik suçunun varlığından bahsetmek için sahte belgenin kişileri aldatacak nitelik ve güçte bulunması zorunludur.
- Sahtecilik ilk bakışta ve kolaylıkla herkes tarafından anlaşılıyorsa suçun oluştuğundan söz edilmez.
- 765 sayılı T.C.K.’da bu konuda açık bir hükme yer verilmemiş olmasına karşın, yerleşik Yargıtay kararlarıyla İĞFAL KABİLİYETİ suçun unsuru olarak kabul edilmiş, 5237 sayılı T.C.K.’nın 204. ve 207. maddelerinde ise suç tanımlamasında bu özelliğe açıkça yer verilmiştir.
- Aldatıcılık özelliği fiilen var olup olmadığı değil, her somut olayda hukuken var olup olmadığının araştırılması gerekir.
RESMİ BELGEDE SAHTECİLİK
Madde 204- (1) Bir resmi belgeyi sahte olarak düzenleyen, gerçek bir resmi belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştiren veya sahte resmi belgeyi kullanan kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (Asliye Ceza)
(2) Görevi gereği düzenlemeye yetkili olduğu resmi bir belgeyi sahte olarak düzenleyen, gerçek bir belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştiren, gerçeğe aykırı olarak belge düzenleyen veya sahte resmi belgeyi kullanan kamu görevlisi üç yıldan sekiz yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (Ağır Ceza)
(3) Resmi belgenin, kanun hükmü gereği sahteliği sabit oluncaya kadar geçerli olan belge niteliğinde olması halinde, verilecek ceza yarısı oranında artırılır.
İmza: Soyadı Kanunu ve Borçlar Kanunu’na göre imza; 21.06.1934 yılında kabul olunan 02.07.1934 tarih, 2525 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2741 sayılı Soyadı Kanunu “Her Türk öz adından başka soy adını da taşımaya mecburdur” (md.1) “Söyleyişte, yazışta, imzada öz ad önde, soyadı sonra kullanılır. Borçlar Kanunu’nda 14 madde “İmza, üzerine borç alan kimsenin el yazısı olmak lazımdır.” denmektedir.
El Yazıları: Ağzımızdan çıkan seslerin kağıt üzerindeki şekillenmiş halidir.
Yazı biliminde genelde ülkemiz, gerekse yabanca ülkelerde yazı stilleri kişilerin özellikleri, mesleki durumlar, yaş durumlarına bağlı olarak 4 ana başlıkta incelendiği görülmektedir. Bunlar:
ORGANİZE YAZI TÜRLERİ :
(Halkın sosyal yaşamda her zaman ve her yerde kullandığı yazı türü)
İNORGANİZE YAZI TÜRLERİ :
(5-15 yaş grubunda olup cümle yapıları , kelimeler ve yazı tasarımı yeterli biçimde oluşmadığı, olgunlaşmadığı, ya da oturmayan yazı türü)
KOMBİNE YAZI TÜRLERİ:
Kombine yazı türü birbirine bağlanmış çok hızlı bir yazı türü olarak karşımıza çıkmaktadır. Burada asıl amaç kısa zamanda bir çok anlam ifade eden ve dil bilgisi kurallarına uyulmayan yer yer baskı sistemi sert olan yazı türüdür. Bu yazılar ağırlıklı olarak gazeteciler, danışmanlar, eğitmenler, idarecilerin yazıları örnek olarak gösterilebilir.
DESORGANİZE YAZI TÜRLERİ:
İsminden de anlaşıldığı gibi bozulmuş yazı türüdür. Bu tür yazılarda harflerin yapılış biçimi oval olup, bitişlerde yer yer anlam ifade etmeyen uzantılar görülür. Diğer taraftan yazıdaki harflerin tasarımında değişiklik görülür. Metinde bazı harfler unutulmuş olabilir. Yazılar genelde bağlı olmayıp ayrık yazı türündedir. Bu tür yazılar genelde yaşlı kişiler, alkol alanlar, ağır stres altında olanlar ve kısmen de olsa alkolik kişilerin yazdıkları yazı türüdür.